Hoe het allemaal begon

Als dochter van Spaanse ouders is te begrijpen dat eten een hele belangrijke rol in ons leven vervulde. Samen lekker eten en lange gesprekken aan de keukentafel.Bij ons fungeerde de woonkeuken echt als leefruimte en werd de huiskamer alleen gebruikt als we tv wilden kijken.

Koken vond ik op jonge leeftijd al erg leuk en ik keek regelmatig mee met wat mijn moeder of oma voor lekkere gerechten aan het bereiden waren. Mijn oma kon werkelijk heerlijk koken en van haar leerde ik de authentieke Spaanse keuken.

Spanje is een groot en divers land met heel veel geschiedenis. Hierdoor heeft elke streek /provincie van Spanje zijn eigen “keuken” en dus haar eigen tapas. Madrid is de stad waar alle culturen samenkomen en daarom vind je daar allerlei tapas vanuit alle windstreken. Vanuit een grote liefde voor de Spaanse keuken, haar prachtige sherry’s en andere wijnen, heb ik mij verder verdiept en geschoold.

Na eerst jarenlang als ergotherapeut in de gezondheidzorg gewerkt te hebben en gevolgd door de Opleiding tot Trainer als professional gericht op communicatie en groepsdynamica: kroop het bloed toch waar het niet gaan kon; de wereld van wijn en gastronomie bleef aan mij op een positieve manier “vreten”. Dus het roer ging om.

In 2006 heb ik mijn wijnbrevet (SWEN 2) gehaald en in 2009 begon ik mijn eigen bedrijf Spanje Totaal waarin ik mij in datzelfde jaar kon scholen voor het unieke officiële diploma als Venenciador. Uniek is het zeker omdat er slechts 4 niet Spanjaarden in Europa officiëel gediplomeerd zijn als Venenciador. Hiervan zijn er momenteel nog maar twee van actief. In 2013 ben ik na een opleiding en examen in Jerez de la Frontera gecertificeerd als Sherry Educator.  In 2014 gevolgd door WSET advanced. In 2015 wilde ik mijn kennis vergroten m.b.t. versterkte wijnen en daarom heb ik in okt 2015 de officiële Madeira Ambassador Course gevolgd. Deze opleiding was de eerste in haar soort die door de IVBAM –de officiele toezichtraad van Madeira wines- voor buitenlanders georganiseerd werd en met succes onthaald.

In 2016 is Fabiola gecertificeerd door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) als Port en Douro Wine Specialist.